Toplum
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesi aynı zamanda bir sendikal sorumluluktur

“Cinsiyete dayalı şiddet hala günlük yaşamın bir parçası”

- Antonin Rohdich

25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında Dünya Kadına Yönelik Şiddete karşı 16 Gün etkinlikleri gerçekleştirilecek ve Unia da orada olacak.

İsviçre ataerkil şiddetle mücadele için yeterince çaba göstermiyor

“Şiddete karşı 16 gün” şiddeti önleme kampanyası, gösteriler, eylemler, konferanslar, tiyatro oyunları ve çok daha fazlasını içeren bir kampanyadır ve 1991 yılından bu yana her yıl 25-10 Aralık tarihleri arasında uluslararası düzeyde gerçekleştirilmektedir - bu yıl ‘Şiddetten çıkış yolları’ konusu ele alıncaktır. Bu konu, halen her yerde mevcut olan ve karşısında çok az şey yapılabilen toplumsal cinsiyete özgü şiddete atıfta bulunmaktadır: Ataerkil şiddet eylemleri medyada hala “ilişki dramları” olarak yansıtılmakta, ceza veren kurumlar hala yetersiz tepki göstermekte, kadın sığınma evlerinde çok az yer bulunmakta ve mağdur desteği yeterli kaynağa sahip değildir. Buna karşı acilen harekete geçilmelidir: Aile içi, cinselleştirilmiş ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele nihayet siyasi bir öncelik olarak sınıflandırılmalıdır. Şiddet mağdurları için yeterli sığınma yerleri oluşturulmalı (ve mali olarak güvence altına alınmalıdır!), mağdurlara destek kurumundaki mali eksikler giderilmeli, danışma merkezleri mağdur olan herkese açık olmalı ve şiddette maruz kalanlar için gerçek takip çözümleri bulunmalıdır.

Sendika olarak kampanya ya dahil olduk.

Unia 2009'dan bu yana her yıl Şiddete Karşı 16 Gün' kampanyasına katılmıştır ve bu yıl da katılmaktadır. Bir işçi sendikası olarak uzun bir feminist geleneğe sahiptir ve bu nedenle çalışan kadınların çıkarlarını temsil etmektedir - sadece ücret ve emeklilik konularında değil, aynı zamanda ataerkil şiddet karşısında da. Son Unia kadın konferansında, sendikayı ataerkil şiddete karşı ulusal ve somut bir kampanya yürütmeye çağıran bir önerge kabul edildi – sendikal araclarla ve özellikle emek bağlamında ataerkil şiddete odaklanarak yürütülecek bu kampanya. Üstelik bu, kadın oranının daha düşük olduğu sektörlerde ve çoklu baskıyı (örneğin, bir kadın aynı zamanda göçmen/trans/lezbiyen olduğunda baskı ve mağduriyet daha yüksek olma eğilimindedir) dikkate alarak yapılacaktır.

23 Kasım'da büyük yürüyüş!

Bu yılki etkinlik Bern'de düzenlenecek büyük bir gösteri ile başlayacak. “Şiddet ve baskıya karşı omuz omuza” sloganı altında gerçekleşecek olan gösteri Schützenmatte'de saat 14:00'te başlayacak. Kadınlara ve LGBTQ+ bireylere yönelik şiddet hepimizi ilgilendiriyor - bu nedenle gösteriyi ajandanıza not edin ve meslektaşlarınızı, arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı harekete geçirin!

Links, Detaylı bilgi için:  Home – 16 Tage gegen Gewalt an Frauen