FOKUS

Demokrasiye e┼čit kat─▒l─▒m: zorlu bir yol

─░svi├žre'deki 8 milyon ki┼čiden 2 milyonunun ─░svi├žre pasaportu yok. Demokratik kat─▒l─▒mdan d─▒┼članm─▒┼č durumdalar. ─░svi├žre pasaportuna giden yol engellerleÔÇŽ

Siyaset, g├Â├ž ve toplumdan en ├Ânemli haberler

Editorial

Vatanda┼čl─▒─ča kabul, ├╝cret eylemi ve emekli maa┼č─▒ h─▒rs─▒zl─▒─č─▒na kar┼č─▒ m├╝cadele

Devam─▒n─▒ Oku

┼×imdi elimizde siyah ve beyaz olarak kan─▒t var var. Federal G├Â├ž Komisyonu taraf─▒ndan yapt─▒r─▒lan bir ara┼čt─▒rma, yeni vatanda┼čl─▒─ča kabul yasas─▒n─▒n sadece daha k─▒s─▒tlay─▒c─▒ de─čil, ayn─▒ zamanda ├žok daha se├žici hale geldi─či sonucuna var─▒yor. ─░svi├žre'de 10 y─▒l ya┼čayan, C yerle┼čim iznine sahip olan, resmi bir dili iyi konu┼čma ┼čartlar─▒n─▒ yerine getiren ve sosyal yard─▒m almayan herkes vatanda┼čl─▒─ča ba┼čvurabilir. Kantonlar bu kriterleri ve ┼čarlar─▒ sertle┼čtirebilir.

Vatanda┼čl─▒─ča kabul istatistiklerine bak─▒ld─▒─č─▒nda bu se├žicilik net bir ┼čekilde g├Âr├╝lmektedir. Yeni yasaya g├Âre vatanda┼čl─▒─ča kabul edilenlerin ├╝├žte ikisi ├╝niversite mezunu. Buna kar┼č─▒l─▒k, zorunlu e─čitimden sonra herhangi bir ileri e─čitim almam─▒┼č olanlar─▒n oran─▒ y├╝zde 23,8'den y├╝zde 8,5'e d├╝┼čm├╝┼čt├╝r. Artan iyi dil konu┼čma ┼čart─▒, kom┼ču ├╝lkelerden gelenlerin (Almanya, ─░talya gibi) lehine de─či┼čiyor. Vatanda┼čl─▒─ča kabul giderek bir s─▒n─▒f meselesi haline gelmektedir. ├çal─▒┼čma hakk─▒nda daha fazla bilgi i├žin meslekta┼č─▒m Emine Sar─▒aslan'─▒n bu say─▒da yazd─▒─č─▒ makaleye bakabilirsiniz.

├çal─▒┼čanlar─▒n ├╝cretleri durgunla┼č─▒rken, t├╝ketim  fiyatlar─▒da s├╝rekli art─▒yor. Giderek daha fazla say─▒da ├žal─▒┼čan i├žin artan maliyetler ezici bir y├╝k haline geliyor. ─░┼čte bu nedenle ├╝cret art─▒┼člar─▒na ve enflasyon telafisine acil ihtiya├ž duyulmaktad─▒r. Bu nedenle sendikalar Bern'de b├╝y├╝k bir ├╝cret eylemi ├ža─čr─▒s─▒nda bulunuyorlar. G├Âsteriyle ilgili t├╝m gerekli bilgileri ve nas─▒l kay─▒t yapt─▒raca─č─▒n─▒z─▒ burada bulabilirsiniz.

22 Eyl├╝l'de emeklilik fonundaki emeklilik h─▒rs─▒zl─▒─č─▒na kar┼č─▒ da oy kullanaca─č─▒z. Sendikalar buna kar┼č─▒ bir referandum ba┼člatt─▒. Emeklilik h─▒rs─▒zl─▒─č─▒na kar┼č─▒ birlikte kar┼č─▒ ├ž─▒karsak bu oylamay─▒ kazan─▒r─▒z.

Yaz tatili yakla┼č─▒yor. Horizonte'nin ├žok dilli edit├Âr ekibinden bizler, sana ve sevdiklerine, g├╝zel, sa─čl─▒kl─▒ ve dinlendirici bir tatil diliyoruz.

Yak─▒nda G├Âr├╝┼čmek ├╝zere!

Hilmi Gashi
Daha Az

Kounlar

─░┼č
- Hilmi Gashi

├ťcretlerin artt─▒r─▒lmas─▒n─▒n tamda zaman─▒!

Ekonominin canlanmas─▒na ra─čmen, reel ├╝cretler 2021'den bu yana d├╝┼čt├╝. ┼×imdi ├╝cretler artmal─▒! ─░┼čte bu y├╝zden 21 Eyl├╝l'de Bern'de b├╝y├╝k bir ├╝cretlereÔÇŽ

Politika
- Hilmi Gashi

Sendikal─▒ gen├žler ├ž─▒rakl─▒k e─čitimindeki bask─▒ ve stresi ele┼čtiriyor

Haziran ay─▒n─▒n ba┼č─▒nda 50'den fazla gen├ž ├╝ye Bellinzona'daki gen├žlik konferans─▒nda ├ž─▒raklarla yap─▒lan anketin sonu├žlar─▒n─▒ ve gen├ž ├žal─▒┼čanlar─▒nÔÇŽ

Toplum
- Emine Sariaslan

Emekli maa┼člar─▒n─▒ azaltmak yerine kad─▒nlar─▒n ├╝cretlerini artt─▒r─▒n

14 Haziran Kad─▒n Grevi G├╝n├╝'nde ─░svi├žre genelinde sendikal ve feminist eylemler ger├žekle┼čtirildi. ├ť├ž b├╝y├╝k kad─▒n grevinden sonra, kad─▒nlar hala kendiÔÇŽ

─░┼č

├çal─▒┼čanlardan Migros'a ├ça─čr─▒

18 Haziran'da yeni yap─▒lan a├ž─▒klamada y├╝zlerce ├žal─▒┼čan─▒n i┼čten ├ž─▒kart─▒laca─č─▒ belirtildi: Buda g├Âsterdiki Migros sadece g├Âr├╝n├╝rde sosyal, ger├žekte iseÔÇŽ

K─▒sa Haberler

─░┼čten ├ž─▒kar─▒lmaya kar┼č─▒ koruma eksikli─či. ─░svi├žre'nin notu d├╝┼č├╝r├╝ld├╝

Askerler m├╝lteci de─čil mi?

Lihten┼čtayn'da ├╝├ž ki┼či daha i┼čsiz kald─▒

- Martin Burdalo Maria Monta├▒a

Siyah beyaz yeni ├╝lke

Peru do─čumlu gazeteci Rosa Amelia Fierro, "Die neue Heimat in Schwarz-Weiss "* adl─▒ kitab─▒nda ─░svi├žre'de ─░spanyolca konu┼čulan Latin Amerika'dan gelenÔÇŽ