Praca
Zatrzymać radykalne zwolnienia!

Odezwa zatrudnionych do firmy Migros

W dniu 18 czerwca Migros ogłosiło kolejną falę zwolnień setek zatrudnionych. To potwierdza: Migros jest tylko pozornie firmą socjalną, w rzeczywistości są brutalnie zorientowani na zysk. Powinni więcej zainwestować w pracowników zamiast wyrzucać pieniądze na firmy doradcze takie jak McKinsey.

Migros przedstawia się jako solidarny pracodawca lecz rzeczywistość wygląda inaczej. Największy prywatny pracodawca w Szwajcarii pokazuje właśnie swoje prawdziwe oblicze. Prawie comiesięczne fale zwolnień ukazują obraz chaosu. To prowadzi do ogromnej niepewności wśród zatrudnionych. Bywa, że zwolnieni już pracownicy są wyzwani do powrotu – absurdlaniej się nie da!Ogłoszona w czerwcu fala zwolnień potwierdza również, że Migros nie wspiera swoich pracowników w poszukiwaniu nowego zatrudnienia. Jest to sprzeczne z obietnicą firmy by za wszelką cenę unikać zwolnień.

Zrzeszeni w Unii pracownicy Migros rządają zaprzestania zwolnień

Zrzeszeni w Unii pracownicy Migros rządają zaprzestania zwolnień i ewentualnego wsparcia w otrzymaniu nowej posady w ramach Grupy Migros. Domagają się rzeczywistego współdecydowania personelu i respektowania wolności koalicyjnej. Zakłada ona, że zatrudnieni mogą współpracować z wybranymi przez siebie związkami zawodowymi. W dalszym ciągu zrzeszeni w Unii pracownicy donoszą o braku dialogu z decydentami i zaostrzającej się sytuacji. Atmosfera jest fatalna. To niegodne największego pracodawcy w Szwajcarii. Tam gdzie nie ma dialogu ze związkami zawodowymi cierpią wszyscy zatrudnieni.