FOKUS

Pjesëmarrje e barabartë në demokraci: një rrugë shkëmbore

Nga 8 milion njerëz në Zvicër, 2 milion nuk kanë pasaportë zvicerane. Ata janë të përjashtuar nga pjesëmarrja demokratike. Rruga për tek pasaporta…

 

Më të rëndësishmet nga politika, migracioni dhe shoqëria.

Redaksia

Natyralizimi, demonstrata e pagave dhe lufta kundër vjedhjes së pensioneve

Lexo më shumë

Tani e kemi të dëshmuar qartë. Një studim shkencor i realizuar për Komisionin Federal të Migracionit vjen në përfundimin: Ligji i ri i natyralizimit nuk është vetëm i ashpërsuar, por është bërë edhe shumë më përzgjedhës (selektiv). Kushdo që për 10 vjet ka jetuar në Zvicër mund të parashtroj kërkesën për natyralizim. Me kusht se posedon lejeqëndrimin C, plotëson kërkesat e larta gjuhësore si dhe që nuk merr ndihmë sociale. Kantonet kanë mundësinë që këto kritere dhe kërkesa ti ashpërsojnë. Një vrojtim në statistikat mbi natyralizimin vërteton seleksionimin. Sipas ligjit të ri dy të tretat e të natyralizuarve kanë të përfunduar shkollimin e lartë. Sidoqoftë, përqindja e njerëzve që pas shkollës obligative nuk përfunduan ndonjë arsimim të mëtejshëm ka ra nga 23.8 në 8.5 përqind. Kërkesat në rritje të njohurive gjuhësore favorizojnë mbi të gjitha njerëzit nga vendet fqinje. Natyralizimi bëhet gjithmonë e më shumë çështje klasore. Më shumë mbi studimin mund të mësoni nga shkrimi i koleges sime Emine Sariaslan në këtë numër.

Çmimet rriten ndërsa pagat ngecin. Për gjithnjë e më shumë punëmarrës rritja e kostove po bëhet një barrë shtypëse. Andaj është koha e fundit për rritje pagash dhe kompensim shtrenjtimi. Për këtë arsye sindikatat ftojnë për një demonstratë të madhe pagash në Bernë. Këtu ti gjen informacionet e nevojshme mbi demonstratën dhe se si mund të lajmërohesh.

Me 22 shtator ne votojmë gjithashtu kundër vjedhjes së pensioneve tek arkat pensionale. Kundër kësaj sindikatat kanë nisur një referendum. Ne e fitojmë ketë votim, nëse ne ngrihemi bashkë kundër vjedhjes së pensioneve. Së shpejti janë pushimet verore. Ne nga redaksia shumëgjuhësore e Horizonte të dëshirojmë ty dhe të afërmve tu pushime të këndshme dhe çlodhëse.

Mirë u pafshim!

Hilmi Gashi
MĂ« pak

Temat

Punë
- Hilmi Gashi

Koha e fundit për paga më të larta!

Që nga viti 2021 pagat reale janë zbritur. Kjo edhe përkundër lulëzimit ekonomik. Tani duhet të ngritën pagat! Prandaj do të ketë demonstratë të madhe…

 
Politikë
- Hilmi Gashi

Rinia sindikale kritikon presionin dhe stresin në mësimin e profesionit

Më shumë se 50 anëtarë të rinj të sindikatës Unia diskutuan rezultatet e anketës së nxënësve dhe sfidat me të cilat përballen profesionistët e rinj në…

 
Shoqëri
- Emine Sariaslan

Pagat e grave të rriten në vend të uljes së pensioneve

Në ditën e grevës së grave në të gjithë Zvicrën do të zhvillohen aksione sindikaliste dhe feministe. Pas tri grevave të mëdha të grave, gratë…

 
Punë

Apel i punonjësve të Migros

Am 18. Juni kommunizierte die Migros eine erneute Entlassungswelle von hunderten Mitarbeitenden. Diese bestätigt: Die Migros ist nur scheinbar sozial,…

 

Lajme shkurt

Mungesa e mbrojtjes kundër largimit. Zvicra është ulur në pozitë

Read More

A nuk janë rekrutët refugjatë?

Read More

Në Lihtenshtajn rritet numri i të papunësuarve në tre persona

Read More
- Martin Burdalo Maria Montaña

Atdheu i ri në bardhë e zi

Në librin e saj "Atdheu i ri në bardhë e zi"* gazetarja e lindur në Peru, Rosa Amelia Fierro interviston migrant:et spanjisht folës nga Amerika Latine…

 
KĂ«shilltar
Pyetje dhe përgjigje